Wat is de Pionnenschool?


Pionnenschool.nl is mijn schaakbedrijfje. Ik ben Robert Jan Schaper en geef al meer dan tien jaar schaaklessen in Amsterdam. Ik specialiseer in schaaklessen aan groepen kinderen op basisscholen en in buurthuizen. Net als de meeste schaakleraren in Nederland volg ik daarbij de sterk analytische en briljant ontworpen Stappenmethode. Naast de werkboeken van deze methode krijgt het sociale aspect van schaken veel aandacht en maak ik gebruik van moderne leermiddelen als internet en elektronische tablets.

Het begon allemaal toen ik bestuurslid was van de schaakvereniging Caissa. Caissa is een grote schaakvereniging in Amsterdam-Zuid. Het is een van de grootste schaakverenigingen van Nederland maar had destijds nauwelijks een traditie als jeugdopleiding. Rond 2008 ging het echter goed met de Caissa jeugd en er waren zelfs wat talentjes van nationaal niveau totdat de jeugdcoördinator stopte: hij had teveel hooi op zijn vork genomen. Na een jaar waren de talentjes weg en om de zaak te redden ben ik er ingestapt en zo begon mijn carrière als jeugdleider en schaakleraar. Ik kreeg de smaak te pakken, volgde de opleiding tot schaaktrainer van de Schaakbond en gaf naast de schaaklessen bij Caissa ook les op scholen.

Jeugdschaakclubs organiseren op de wekelijkse schaakavond lessen, competitie en evenementen van de wekelijkse schaakavond maar ook toernooien. Zoals een jaarlijks basisscholenkampioenschap, grand prix toernooien en de kampioenschappen en competities van de regionale schaakbond. Als jeugdleider ben je automatisch ook toernooi-organisator. Ik heb de afgelopen jaren heel wat toernooien georganiseerd en de laatste jaren vooral veel Chess Leagues, het maandelijkse beginnerstoernooi van de Schaakschool Indische Buurt. Pionnenschool.nl zal na de Corona crisis zeker weer toernooien gaan organiseren.

Mijn nieuwste project is ‘Keyserkids’. Lees een volgend bericht voor meer informatie. Voor informatie over schaaklessen op school kunt u altijd mailen of bellen: info@pionnenschool.nl / 0616431524.